2012-08-27 12:38:04

Кои сме ние?

Нина Николова
председател на фондация „Нашите недоносени деца"
историята на Нина може да прочетете тук

Nina NikolovaФондация "Нашите недоносени деца" се роди през лятото на 2012 година от мен, Надя Дренска и Вили Бакалова.
Ние сме три щастливи майки на цели пет недоносени деца. Няма по-голямо щастие от това да видиш едно мъниче как се бори, как се развива пред очите ти, какъв хъс има за живот.
Йоана и Мартин се родиха в началото на 7 месец (29 г.с. и 4 дни от бременността). Йо тежеше само 930 гр., а Марти като един малък мъж - 1170гр. За жалост бях минала през това веднъж, но знаех, че всичко ще е наред и ще си взема две живи и здрави деца от болницата. Този път съдбата бе милостива към мен. Трудният път който извървях, за да стигна до тук ме сблъска с много трудности, въпроси, спънки и още в онзи момент реших, че трябва да направя нещо в тази насока. Да бъдеш майка на недоносено бебе е трудно, стряскащо и изисква много воля и сили. В България думата "недоносен" все още е непонятна за много хора, да бъдеш такъв значи да си различен. Напротив - недоносените бебета са борци, те са едни малки ангелчета, които са много по-силни от нас и имат такава воля за живот, която ние дори не можем да си представим. Те са едно малко, голямо ЧУДО.

И така стъпка по стъпка се роди и нашата Фондация - "Нашите недоносени деца".


Надя Дренска
Основател и член на упр. съвет на фондация „Нашите недоносени деца"
историята на Надя можете да прочетете тук

nadyaПо професия съм дизайнер на потребителски интерфейс и работя за първата в света глобална платформа за подбор на жени в технологиите PowerToFly.com. Плаформа с мисия да уравновеси огромната разлика в броя на мъжете и жените в технологичния сектор. Друга една мисия обаче ми е не по-малко на сърцето - осигуряването на качествена грижа за недоносените деца и техните семейства, в съответствие с всички световни стандарти и добри практики.  През лятото на 2010 година се роди дъщеря ми София в 32 г.с. (начолото на 8 месец) с тегло 1440 гр. Когато ме изписаха, а тя остана в болницата целият ми свят се срина. Да се прибереш от родилното с празни ръце, да гледаш вкъщи празното креватче, необлечените дрешки, недокоснатите играчки... носи несравнима болка. Нямах никаква информация, не знаех какво да мисля, какво да очаквам. Само четях и се молех всичко да завърши добре. И завърши добре – благодарение на моето борбено момиченце, което не се предаде въпреки всичко, благодарение на прекрасния екип, който се грижи за нея и може би благодарение на съдбата и това, което ни е отредила.
Софи ни промени страшно много – накара ни да повярваме, че няма невъзможни неща. Но също така ни накара да видим колко много още има да се направи за недоносените деца и за родителите им.
С изненада открих, че в българското интернет пространство няма почти никаква информация за недоносените бебенца, за това с моя съпруг създадохме първата платформа, изцяло посветена на недоносените бебета в България www.premature-bg.com. Сайта се оказа наистина много полезен и ми пишеха много майки, които са намерили отговори на своите въпроси. Сега този сайт прерастна в нещо много по-значимо, защото сме заедно и защото всяка от нас носи своята болка, опит и знания, с които ще се опитаме да бъдем полезни на тези от вас, които тепърва се сблъскват с преждевременното раждане. Общата ни съдбата ме срещна с всеки един човек, който днес е част от екипа на фондация "Нашите недоносени деца" . Това, което ни прави уникални е факта, че всяка една кампания, която предприемаме е плод на нашия личен, горчив опит и убеденост, колко много още има да се направи за хилядите деца, които се раждат твърде рано и твърде малки, както и за техните родители.


Виолета Бакалова
Основател и член на упр. съвет на фондация „Нашите недоносени деца"
историята на Вили вижте тук

Виолета БакаловаМоите малки герои се родиха в 7 месец (1-вия ден на 30 г.с.) с тегло Стефан -1230 гр. и Красимир -1140 гр. Преждевременното им раждане за мен беше голям шок. Всеки ден аз броях часовете до следващото ми свиждане с тях, за да ги докосна, да им поговоря и да усетят, че мама е до тях. Да си майка на недоносено дете е голямо изпитание тъй като тази недоносеност крие много рискове. Срещнах Нина в болницата и когато ми сподели своята идея за тази фондация аз бях твърдо „за". Изпитанията, през които преминах и продължавам да преминавам, породиха в мен желанието да помагам и на други семейства, които се сблъскват с проблемите на недоносените бебета – да бъдат по информирани и с това трудностите им да минават по-леко.

 

 

 Василка Терзийска
Координатор във фондация „Нашите недоносени деца"
историята на Василка вижте тук

Image may contain: 3 people
Казвам се Василка и съм майка на две момичета, родени в 27 г.с. Казват се Ирина и Катерина. Момичетата се родиха по около килограм и прекараха почти два месеца в Майчин дом. Трябваше да бъдат стрелци или козирози, но съдбата ми донесе два скорпиона! Изписаха ги на 20 декември и бяха моя най-прекрасен коледен подарък въобще. Но най-важният момент за мен след раждането на децата беше, когато намерих фондацията и момичетата, които са част от нея. Споделените сълзи, тревоги и радости. Това, че мога да бъда полезна макар и с мъничко и да имам възможността да работя в името на това бъдещите недоносени дечица и техните родители да имат поне една идея по-спокоен и по-сигурен старт, ми даде сила да продължа и в личен план.

Мечтата ми е изграждането на семеен център за недоносените деца и техните семейства. Мечтая си всеки родител да намери своите момичета и момчета - братя по оръжие, да намери подкрепата, от която има нужда, да има своят един час на мама или на татко, когато ще се посмее, поплаче или сподели. И само си казвам дано!
Инна Минкова
психолог във фондация „Нашите недоносени деца"

inna
Казвам се Инна Минкова и съм психолог. Завършила съм клинична и консултативна психология в СУ " Св. Климент Охридски" и специализация по групова психотерапия към фондация "Психотерапия 2000". Професионалните ми интереси са свързани с индивидуално и фамилно психологическо консултиране и психотерапия при различни житейски кризи, групи за взаимопомощ, подпомагане процеса на родителстване и ранно детско развитие.
Работя като психолог с деца и възрастни,като партнирам на клиентите си в трудни за тях периоди,в преодоляване на лични и житейски предизвикателства, в търсене на нови пътища и постигане на личностово израстване.
С ФННД ме свързва моята личма история на преждевременно раждане. Именно тя засилва и мотивацията ми да се старая да подлрепям и да партнирам на семейства с деца, родени по-рано.

Соня Сотирова
офис асистент във фондация „Нашите недоносени деца"

15195931 10206229843424664 5197830409058733350 o
Казвам се Соня Сотирова. В момента завършвам Инженерен дизайн в ЛТУ. От няколко години съм доброволец във ФННД. От началото на 2017г работя за фондацията, водена от желанието да помагам на Нашите Малки Герои и техните семейства.

 

 Банер

Семеен Център "Малки чудеса"

комплексна подкрепа с грижа за
ранното детско развитие

Семеен Център Малки Чудеса

гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4 и 5 | тел. 0887 545 446